Sociëteit Eunaia

Eindhovens grootste studentenvereniging SSRE verhuist medio 2017 naar een voormalige kantoorvilla aan de Vestdijk in Eindhoven. Dit gemeentelijke monument wordt naar ontwerp van Architectenbureau Pepijn Bakker uitgebreid en verbouwd. Met de realisatie van deze nieuwe sociëteit krijgen studenten een prominente aanwezigheid in de stad en wordt de visie ‘Eindhoven Studentenstad’ verder realiteit.

APB-Pepijn-Bakker-SSRE-Eunaia-Vestdijk22-06

Mijlpaal

De aanstaande verhuizing voelt voor de vereniging als een mijlpaal. ‘Na bijna vijftig jaar lang in een bunker weggestopt te hebben gezeten, is het de hoogste tijd om te verhuizen naar een pand dat past bij de vereniging: klassiek in uitstraling, maar modern in gebruik.’ zegt Jerry Pollux, namens SSRE betrokken bij het project.

Tegelijk beseft Pollux dat een prominentere locatie meer verwachtingen schept. ‘We hopen ook meer te kunnen doen voor de stad nu we dichter bij het centrum zitten. Hopelijk verbetert daarmee ook het imago van de student. Dat vinden we belangrijk, want wij geloven dat student zijn veel meer is dan alleen studeren’.

APB-Pepijn-Bakker-SSRE-Eunaia-Vestdijk22-02

Aantrekkelijke studentenstad

Dit belang van ‘Bildung’, dat studenten zich buiten de opleiding, bijvoorbeeld bij studentenverengingen, ontwikkelen, wordt bevestigd door Jo van Ham, vice voorzitter van het College van Bestuur van TU Eindhoven: ‘Je bouwt er banden voor het leven, doet bestuurservaring op. Vergis je niet: de studententijd is enorm vormend. Voor het eerst weg onder de vleugels van het ouderlijk huis, op eigen benen.’

Van Ham heeft hoge verwachtingen van het project: ‘We rekenen erop dat SSRE tot nog grotere wasdom komt. Net als de twee andere verenigingen moeten ze een onlosmakelijk deel worden van de biotoop in de binnenstad. Studenten zorgen voor een hele eigen dynamiek in een stadscentrum. Goed voor het imago van Eindhoven en Brainport.’

APB-Pepijn-Bakker-SSRE-Eunaia-Vestdijk22-01

Zorgvuldige inpassing

Maar deze dynamiek is ook een risico. Het is de vraag hoeveel feesten en evenementen de Eindhovense binnenstad kan hebben. En hoe aantrekkelijk is wonen naar een pand waar het vanaf medio 2017 altijd feest is?

APB-Pepijn-Bakker-SSRE-Eunaia-Vestdijk22-03

Logischerwijs waren de geluidseisen leidend in het ontwerpproces. ‘Enerzijds wil SSRE een zaal waar harde muziek kan klinken zonder dat de buren daar last van hebben, anderzijds dient de ruimte voldoende ramen, ventilatie- en vluchtvoorzieningen te krijgen. Het was zoeken naar de balans tussen geluidswensen, technische mogelijkheden, leefbaarheid en veiligheid.’ vertelt architect Pepijn Bakker. ‘Omdat de grote sociëteitszaal straks is ondergebracht in een nieuwe uitbreiding in de tuin, met dubbel uitgevoerde ramen en muren van meer dan een halve meter dik, zal de geluidsoverlast tot een minimum worden beperkt.’

APB-Pepijn-Bakker-SSRE-Eunaia-Vestdijk22-04

Studentendroom

Bakker was ooit zelf student Bouwkunde in Eindhoven en is reünist van SSRE. Dit is voor hem een bijzondere opgave ‘Als student droomde ik natuurlijk om ooit zo’n bijzonder gebouw te kunnen ontwerpen. Mooi dat het er nu, acht jaar na mijn afstuderen van is gekomen.’

APB-Pepijn-Bakker-SSRE-Eunaia-Vestdijk22-05

%d bloggers liken dit: