Leertraject: TU Delft Masterstudio ‘Solo in the city’

Hoe zorgen onderwijsinstellingen dat de theoretische kennis die studenten opdoen ook wordt toegepast in de praktijk? Daar ontwikkelden wij een speciaal onderwijstraject voor, waarin studenten oefenen met imaginaire opgaven, zoals bij ‘Solo in the city’ voor TU Delft.

Opgave

De theoretische kennis die studenten architectuur opdoen op de universiteit krijgt pas waarde wanneer ze deze weten toe te passen in de praktijk. Daarom neemt het praktijkonderwijs een prominente plek in in het curriculum van TU Delft.  Wij werden gevraagd om een onderwijstraject op te stellen waarin studenten oefenen om hun kennis in de praktijk te brengen.

Project

We ontwikkelden een studio van een half jaar waarin 30 Masterstudenten Architectuur werd gevraagd om woonprojecten te ontwerpen voor éénpersoonshuishoudens. Dit was (en is) een relevante maatschappelijke ontwerpopgave. In steden als Amsterdam bestaan de meeste huishoudens uit 1 persoon, terwijl de woningvoorraad voornamelijk bestaat uit gezinswoningen. We vroegen studenten wat er nodig is om deze mismatch op te lossen.

Het project startte met een excursie en mini-symposium waarin experts achtergrondkennis over opgave en inspirerende voorbeelden deelden. Gedurende een semester werkten de studenten stapsgewijs,  op verschillende schaal- en uitwerkingsniveaus aan een ontwerp. Aan het eind van het semester presenteerden de studenten hun projecten in een publiek toegankelijke eindpresentatie.

We wierven studenten voor deze studio met een studio omschrijving die we publiceerden op de centrale inschrijfpagina van de faculteit.

 

Resultaat

De slotbijeenkomst is vastgelegd door journalist Tracy Metz.

Dankzij dit project weten studenten hun theoretische kennis beter toe te passen in de praktijk. Ze kunnen op verschillende schaalniveaus uit de voeten en hebben hun vaardigheden in het schetsen, tekenen en visualiseren verbeterd. Bovendien verdiepten de studenten zich in een specifieke maatschappelijke uitdaging die aan hun ontwerpen ten grondslag ligt.

Wat voorbeelden van de studentenprojecten:

Deze studio was gekoppeld aan het TU Delft-gastprofessorschap van prof. Jacob van Rijs. De onderstaande video geeft een impressie van dit professoraat én studio ‘Solo in the city’

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s