Onderzoek: ‘Amsterdam Arrivals’

Sommige nieuwsontwikkelingen vragen om een ongevraagd advies. Wij volgen het nieuws over migranten naar Nederland en besloten om een onderzoeksproject op te zetten dat een licht schijnt op het wel en wee van migranten in de stad.

Opdracht

Wij verbaasden ons over de dominantie van een rechts-populistische stroming tegen de komst en integratie van nieuwkomers naar Nederland. Terwijl bijvoorbeeld Amsterdam altijd een stad is geweest waar nieuwkomers welkom waren. Dit heeft de stad en de nieuwkomers niet bepaald windeieren gelegd. Maar hoe hou je Amsterdam open voor nieuwkomers? 

Project

Wij zetten onderzoeksproject ‘Amsterdam Arrivals’, op waarin we juist de ‘aankomstruimte’ van nieuwkomers centraal stelden. We schreven een projectvoorstel en verwierven onderzoeksubsidie bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Na toekenning selecteerden we 3 onderzoeksteams van architecten en sociologen.  Zij onderzochten elk een deelopgave, die we in tussentijdse bijeenkomsten afstemden en bijstuurden.

Ten slotte ontwikkelden we een tentoonstelling , die in Museum Het Schip, tijdens het International Social Housing Festival te bezoeken was.

Daarnaast organiseerden we een presentatiebijeenkomst, waar de resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd.

Wij verzorgden de inhoudelijke ‘rode draad’ van het onderzoeksproject, bestaande uit het neerzetten van de centrale vraagstelling en het beoordelen van voorstellen van onderzoeksteams, het coördineren van hun werk en het presentabel maken.

We bereikten ons publiek middels cross selling onder mensen die zich al voor andere evenementen van het International Social Housing Festival hadden ingeschreven. En daarnaast voerden we een campagne met centrale payoff, die door de verschillende onderzoeksteams op een eigen manier is  aangevuld en gecommuniceerd.

Resultaat

Het resultaat van dit onderzoeksproject bestaat uit een expositie, een presentatiebijeenkomst tijdens het International Social Housing Festival en het debat dat vervolgens in krant en internet is gevoerd.

  (Klik op de panelen voor een grotere pdf versie.)

 

 

 

 

 

De 3 deelonderzoeken zijn samengevat in korte films.

In de media verschenen diverse artikelen over het project:

 

(Klik op de artikelpreviews voor grotere pdfs.)

 

 

 

 

Het resultaat van dit project is dat bewustwording is gecreëerd over het belang van nieuwkomers voor de stad. En welke praktische problemen die ontstaan wanneer een migrant verhuist naar de stad en die in allerijl moet worden gehuisvest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s