Onderzoek/Beleid: ‘Zeeuws Vlaanderen verbonden’

Visieontwikkeling op basis van interviews en workshops met Zeeuws Vlaanderen’s belangrijkste stakeholders.

Beleidsontwikkeling voor een regio als Zeeuws Vlaanderen is erg complex. Niet alleen dient rekening te worden gehouden met stakeholders op vele schalen (landelijk, Europees, provinciaal, gemeentelijk), maar vooral de aanwezigheid de landsgrens zorgt voor een  eigen complexiteit.

Opdracht

CBK Zeeland en Provincie Zeeland benaderden ons om een onderzoek te doen naar de kanaalzone van Zeeuws Vlaanderen. We vroegen ons af: ‘wanneer grijpt al die beleidsontwikkeling op vele niveaus in elkaar, ten einde Zeeuws Vlaanderen echt verder te helpen?’ en ‘is er een visie te ontwikkelen die wij allen onderschrijven?

Project

Wij sloegen een maand lang ons kamp op in Sas van Gent, midden in Zeeuws Vlaanderen, en interviewden zo veel mogelijk stakeholders als we konden. Daar zaten captains of industry bij, wethouders, professoren en vertegenwoordigers van wooncorporaties, waterschappen,  zorginstellingen, ontwikkelaars en de provincie Zeeland.

We ontwikkelden ten slotte een visie voor Zeeuws Vlaanderen, waarin we juist de unieke verbindingen benadrukten, in plaats van de verschillen en het ‘aparte’. We presenteerden Zeeuws Vlaanderen als verbinding tussen Nederland en België, tussen land en zee, tussen de agrarische sector en de procesindustrie, tussen rust en drukte, tussen werk en recreatie.

Resultaat

De visie is samen te vatten in één zin: Zeeuws Vlaanderen moet versterken en verbinden.

Versterken:

1 Versterken en profileren van de Zeeuws Vlaamse Kanaalzone als één integraal cluster van bedrijven.

2 Het versterken van de Zeeuws Vlaamse omgevingskwaliteit.

3 Het versterken van de lokale voorzieningen: support your local dealer.

Verbinden:

1 Betere benutting van de ligging aan diep zeewater.

2 Strategisch samenwerken met de Gentse Kanaalzone

3 Organiseer een sterk cluster van agro- en procesindustrie, sluit aan op andere netwerken

4 Zoek meer aansluiting met Belgische voorzieningen.

Download hier het eindverslag: communities-of-progress-zeeuws-vlaanderen-verbonden

 

 

 

 

 

 

 

Het eindresultaat is aan diverse partijen binnen Zeeland en Vlaanderen gepresenteerd en de studie is onder een groot aantal beslissingsmakers verspreid.

Veel van de ontwikkelingen die we voorspelden zijn inmiddels realiteit. De havenbedrijven van Zeeland en Gent werken aan een fusie, en de haveneconomieën aan beide zijden van de grens vormen steeds meer één geheel. Bij Terneuzen is een nieuwe zeesluis in aanbouw, waarmee land en zee nog beter met elkaar verbonden raken. Er zijn steeds meer verbindingen tussen de agrarische sector en de procesindustrie. En steeds meer Belgen vestigen zich in Zeeuws Vlaanderen voor de rust en ruimte. Zeeuws Vlaanderen wórdt de verbindende schakel die het in potentie al lang was.

Naar aanleiding van dit onderzoek verschenen twee artikelen in de regionale krant BN De Stem. Klik op de artikelen voor een vergroting.

      

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s