Opening/Closing Event: ‘Challenging Social Housing’

Een goed project heeft altijd een kop en een staart. Dit geldt ook met publieke projecten, zoals een speciaal jaarprogramma of een thematisch festival. Wij verzorgden voor het International Social Housing Festival het Opening en Closing Event, waar we aan het begin een centrale vraagstelling poneerden en aan het eind de balans opmaakten.

Opdracht

Binnen het project ‘International Social Housing Festival’ organiseerden we de Opening- en Closing events. Deze evenementen waren bedoeld om de centrale vraagstelling van het festival te benadrukken en het festival te openen en te sluiten. Deze centrale vraag was: ‘Hoe dient sociale woningbouw te reageren op maatschappelijke uitdagingen van de 21ste eeuw’.

Project

We ontwikkelden een dagvullend Opening Event, bestaande uit een plenair gedeelte in de Westergasfabriek, negen workshops verspreid over de Spaarndammerbuurt en een openingsceremonie in Museum Het Schip. Wij verzorgden het inhoudelijk programma, de moderatie, het ontvangen en begeleiden van de buitenlandse keynote speakers en de verdere praktische organisatie. 

Tijdens het plenaire gedeelte in de Westergasfabriek behandelden we de drie centrale festivalthema’s. Drie internationaal bekende sprekers gaven keynote speeches, elk over 1 festivalthema: Doug Saunders (schrijver van het invloedrijke boek ‘Arrival City’), Maarten van Ham (co-edtior van pan-Europees onderzoeksproject ‘Segregation Europe’ en Alfredo Brillembourg, van ‘Urban Think Tank’.

Tijdens de negen workshops verspreid over de Spaarndammerbuurt werd ingezoomd op de materie en boden we een doorkijk naar latere festival evenementen.

 

Aan het einde van de middag verzamelden de bezoekers in Museum Het Schip, waar de Amsterdamse Wethouder Laurens Ivens een openingsspeech gaf.

   

  

De bezoekers zijn geworven middels cross-selling. Dus we benaderden mensen die zich al hadden opgegeven voor één van de 45 festival evenementen en nodigden ze persoonlijk uit voor het Opening Event. Daarnaast publiceerden we interviews met keynote speakers op onze site en refereerden ernaar in social media.

Resultaat

De bijeenkomst is vastgelegd in verschillende artikelen en een foto-impressies. Daarnaast verschenen artikelen in kranten, items op de radio.

Het resultaat van het International Social Housing Festival is maatschappelijke bewustwording van de waarde van sociale woningbouw voor de maatschappij. Daarnaast is een discussie gestart over het takenpakket van de sociale woningbouwsector. Ten slotte zijn vele verbindingen gelegd tussen professionals, activisten, onderzoekers en architecten die zich wereldwijd bezighouden met sociale woningbouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s