Waar zijn de architecten?

Begin dit jaar was ik in een bomvolle Beurs van Berlage getuige van de kick-off van het Jaar van de Ruimte. Het was een enerverende bijeenkomst met onder andere Minister Schultz van Haegen, oud-eurocommissaris Nelie Kroes en oud-minister Hans Alders waarbij – ook vanuit de politiek – Ruimtelijke Ordening eindelijk weer als belangrijk thema werd gepresenteerd. Bovendien was de ondubbelzinnige boodschap dat de leefomgeving ingrijpend gaat veranderen en ontwerpers nodig zijn om hier vorm aan te geven. Mijn architectenhart ging sneller kloppen.

Wat tijdens de middag echter pijnlijk duidelijk werd, was dat er vooral over ontwerpers werd gepraat, maar niet met ontwerpers. Dat was niet zo gek: op de deelnemerslijst zag ik slechts een handvol namen van architecten en stedenbouwkundigen, terwijl ambtenaren van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk de lijst domineerden. Waar waren de architecten?

Deze observatie staat helaas niet op zichzelf. Ter voorbereiding van BNA congres ‘Designing the Delta’, over de rol van architectuur in de uitvoering van het Deltaprogramma, sprak ik diverse beleidsmakers die werken aan maatregelen om Nederland te beschermen tegen het water. Zij vertelden dat bij deze voor stad en land verstrekkende maatregelen vooralsnog nauwelijks architecten betrokken zijn. En dat is gek. Juist nu het Deltaprogramma in de realisatiefase is beland, zouden ontwerpers zich moeten roeren. Hun vermogen om inventieve oplossingen te vinden, processen in gang te zetten en mensen met elkaar te verbinden, is hard nodig.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat architecten en stedenbouwers soms ontbreken op evenementen en netwerkborrels. Nu na jaren van economisch ontij de markt zich een beetje lijkt te herstellen, ligt de eerste prioriteit bij de praktijk. Eerst de zaakjes op orde en dan weer naar buiten. Toch denk ik dat het essentieel is dat architecten juist nu de tijd vrijmaken om nieuwe opgaven en rollen te verkennen. Niet alleen vraagt de overheid en de markt om nieuwe oplossingen en processen, ook de rol van de architect is daarin radicaal anders dan voorheen. Laten we ons licht dus opsteken, ons mengen in het debat en niet alleen de toekomst van de leefruimte, maar ook die van onze branche veilig stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s