Een evenement zonder mensen

Afgelopen zondag werd de eerste “Ronde van de Dordtselaan” verreden, een wielerronde over de twee rijbanen van de Dordtselaan met aan elk uiteinde een bocht van 180 graden. De finish was schuin voor mijn voordeur en mede omdat de speaker vlak onder mijn voorraam hing, heb ik de gebeurtenissen vanuit mijn woonkamer kunnen volgen. Het was interessant wat ik zag….

An sich was het evenement een wielercriterium zoals dat in vele plaatsen in Europa wordt verreden. Over een kort parkoers fietsen wierenners op en neer, aan weerszijden van de finishstraat stonden dranghekken en een spreekstalmeester gaf via de geluidsinstallatie de tijden van de wielrenners door. Slecht één ding ontbrak aan het evenement: de toeschouwers.

De ronde van de Dordtselaan had slechts een paar blanke wielerfanaten getrokken en dus waren zelfs bij de finish gaten in de mensenrijen te vinden. Een evenement zonder mensen, dat is eigenlijk geen evenement. Wat was er verkeerd?

Het lag niet aan de organisatie want alle benodigde ingrediënten voor een goede race en een leuke dag was aanwezig. Mij dunkte dat het niet slagen lag aan de combinatie van het soort sport de roots van de omringende bewoners. Er bestaat geen wielercultuur in Suriname, Turije en Marokko, de mensen in de omringende wijken lieten het evenement dus massaal links liggen. Ze schitterden door aanwezigheid.

Wat ik erg typerend vind voor het evenement is het volhardende enthousiasme waarin de deelgemeente probeert de bewoners bij bepaalde activiteiten te betrekken, terwijl de animo om “gezellig mee te doen” met autochtone gebruiken vaak volledig ontbreekt. Waarschijnlijk is onder het motto “Sport verbroedert” een forse subsidie in dit evenement gepompt in de hoop dat het mensen met elkaar mixt en dus de integratie van verschillende bevolkingsgroepen wordt bevorderd, op papier is het een leuk idee. De werkelijkheid blijkt wat weerbarstiger.

De droevige ondertoon van deze entry is dat dit een zeer normaal verschijnsel is in Rotterdam. Talloze initiatieven worden vanuit de gemeente gesteund, maar de ware oplossing voor meer samenhang in de buurt is niet te vinden. Jammer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s